Sajam zapošljavanja-najviše zainteresovanih za posao u Livnici, fabrici kertridža i "Prima produktu" PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 22 mart 2012 12:36

Na Sajmu zapošljavanja, održanom u sredu u Kikindi više od 500 nezaposlenih konkurisalo je za 160 radnih mesta. Poslodavci su najviše tražili  nekvalifikovane i radnike na sezonskim poslovima.

U sali Radničkog doma prijave je, za 160 radnih mesta, primalo 18 poslodavaca-redovi su bili jedino kod predstavnika fabrike kertridža, Gi-graphix, Livnice "Cimos - Kikinda" i "Prima produkta", a za posao agenta prodaje u četiri osiguravajuće kuće gotovo da niko nije bio zainteresovan. Najtraženija su bila  proizvodna zanimanja u prehrambenoj i metalskoj industriji, a zatim i mašinski i metalski radnici sa srednjom stručnom spremom. Među nezaposlenima najmanje je bilo mladih. Oni sa stažom koji dugo čekaju posao nisu imali mnogo nade da će privući poslodavce, kako su nam rekli, upravo zbog godina.


S druge strane, nisu ni svi poslodavci zadovoljni odzivom. Predrag Bistričić iz "Velpana" kaže da je konkurs za zavarivače, bravare i fizičke radnike u ovoj firmi stalno otvoren, a mesta se ne popunjavaju.
-Problem je što nema dovoljno radne snage. Verovatno ljudi još uvek imaju neke izvore prihoda, počnu da rade pa se predomisle i odustaju-kaže Bistričić.
Na ovogodišnjem Sajmu predstavio se isti broj poslodavaca sa gotovo istim brojem slobodnih radnih mesta kao i prošle godine, što je, kako ocenjuju u kikindskoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje-dobro.
-Mi pratimo efekte sajma šest meseci. Pola godine posle prošlogodišnjeg Sajma bilo je popunjeno 83 odsto ponuđenih radnih mesta. Ostali poslodavci nisu pronašli radnike. Ipak, to je vrlo dobar efekat-kaže direktorica Filijale, Tatjana Poučki,

Sajam je otvorio predsednik lokalnog Saveta za zapošljavanje, Karolj Damjanov. On je rekao je da će iz lokalnog, pokrajinskog i republičkog budžeta ove godine biti izdvojeno 15 miliona dinara za programe zapošljavanja, čime će se u Kikindi obezbediti 120 novih radnih mesta.
S. O.

 

Baner

Anketa

Koliko često posećujete web sajt Radio Kikinde?
 
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Kursna lista NBS

Konvertor valuta

Brojač

Broj pregleda članka : 2277808