Prezentacija o sovama utinama PDF Štampa El. pošta
sreda, 07 novembar 2012 15:53

Od ove godine novembar je u našem gradu zvanično odabran kao mesec posvećen sovama utinama. Ove ptice odabrale su kikindsku opštinu za svoje zimovalište, koje je godinama najveće u Evropi. 
U okviru programa, u utorak, 6.novembra, u Centru za stručno  usavršavanje, predstavnici Centra za zaštitu sova Srbije održali su predavanje.
-U program obeležavanja uključili su se umetnici, javne ustanove i organizacije, škole, privrednici, mediji, ali i pojedinci. Jedna od lepih stvari je i konkurs za decu koji je raspisala Turistička organizacija opštine Kikinda. Na konkursu je dozvoljeno sve, može da se piše, crta, vaja... Jedini uslov je da tema rada budu sove - kaže Milan Ružić, iz Centra za zaštitu sova.

U toku novembra u proseku bude do 350 sova samo u centru grada, očekuje se da će ove godine ta brojka biti mnogo veća jer je primećeno da su sove proletos imale dosta mladunaca.  
-Ovih dana počinjemo sa brojanjem ptica. Kao i proteklih sedam godina, svake dve nedelje naši volonteri će dolaziti u Kikindu i prebrojavati sove. Inače, po broju sova možemo i da predvidimo da li dolazi hladan talas u kikindsku opštinu. Ukoliko se broj sova naglo poveća, to znači da one iz severne Evrope beže od hladnog vremera - naglađava Ružić.
Dimitrije Radišić, iz Centra za zaštitu sova, naglasio je da još uvek nije naučno otkriveno zašto se sove utine okupljaju u velikim jatima tokom zime i zašto baš u Kikindi:
-Imamo pretpostavke da je to zbog nezagađenih polja oko Kikinde, koja su puna hrane i nisu preterano tretirana pesticidima. Mislimo da sove dolaze sa severa, jer su ptice selice, ali i dalje je malo toga potvrđeno.    
Postoji ideja da centar Kikinde bude proglašen za zaštićeno stanište sova. Bio bi to prvi slučaj u čitavom svetu da jedna urbana sredina dobije takav status. Ako bi se to dogodilo seča drveća, napadna rasveta i slično, bili bi strogo zabranjeni.

M.Latinović

 

 

Baner

Anketa

Koliko često posećujete web sajt Radio Kikinde?
 
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Kursna lista NBS

Konvertor valuta

Brojač

Broj pregleda članka : 2080251