Prezentacija o sovama utinama PDF Štampa El. pošta
sreda, 07 novembar 2012 15:53

Od ove godine novembar je u našem gradu zvanično odabran kao mesec posvećen sovama utinama. Ove ptice odabrale su kikindsku opštinu za svoje zimovalište, koje je godinama najveće u Evropi. 
U okviru programa, u utorak, 6.novembra, u Centru za stručno  usavršavanje, predstavnici Centra za zaštitu sova Srbije održali su predavanje.
-U program obeležavanja uključili su se umetnici, javne ustanove i organizacije, škole, privrednici, mediji, ali i pojedinci. Jedna od lepih stvari je i konkurs za decu koji je raspisala Turistička organizacija opštine Kikinda. Na konkursu je dozvoljeno sve, može da se piše, crta, vaja... Jedini uslov je da tema rada budu sove - kaže Milan Ružić, iz Centra za zaštitu sova.

U toku novembra u proseku bude do 350 sova samo u centru grada, očekuje se da će ove godine ta brojka biti mnogo veća jer je primećeno da su sove proletos imale dosta mladunaca.  
-Ovih dana počinjemo sa brojanjem ptica. Kao i proteklih sedam godina, svake dve nedelje naši volonteri će dolaziti u Kikindu i prebrojavati sove. Inače, po broju sova možemo i da predvidimo da li dolazi hladan talas u kikindsku opštinu. Ukoliko se broj sova naglo poveća, to znači da one iz severne Evrope beže od hladnog vremera - naglađava Ružić.
Dimitrije Radišić, iz Centra za zaštitu sova, naglasio je da još uvek nije naučno otkriveno zašto se sove utine okupljaju u velikim jatima tokom zime i zašto baš u Kikindi:
-Imamo pretpostavke da je to zbog nezagađenih polja oko Kikinde, koja su puna hrane i nisu preterano tretirana pesticidima. Mislimo da sove dolaze sa severa, jer su ptice selice, ali i dalje je malo toga potvrđeno.    
Postoji ideja da centar Kikinde bude proglašen za zaštićeno stanište sova. Bio bi to prvi slučaj u čitavom svetu da jedna urbana sredina dobije takav status. Ako bi se to dogodilo seča drveća, napadna rasveta i slično, bili bi strogo zabranjeni.

M.Latinović

 

 

Baner

Anketa

Koliko često posećujete web sajt Radio Kikinde?
 
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Kursna lista NBS

Konvertor valuta

Brojač

Broj pregleda članka : 2282997