Vršnjačko nasilje u kiindskoj osnovnoj školi PDF Štampa El. pošta
petak, 12 novembar 2010 18:03

Povodom vršnjačkog nasilja koje se pre neki dan dogodilo u Osnovnoj školi „Feješ Klara”, javnost sa zabrinutošću gleda na sve učestaliju pojavu incidenata među osnovcima koje i pored video nadzora i školskog policajca postaju teren za obračun naše dece.

 

Dvojica dečaka istukli su svog vršnjaka. Žrtva je učenik sedmog razreda kojeg su fizički napala dva dečaka, jedan iz sedmog i jedan iz šestog razreda. Razlozi ovog incidenta još uvek se utvrđuju, a ono što je poznato jeste da je nakon verbalnog sukoba došlo do tuče. Žrtva je zadobila lake telesne povrede.

Vršnjačko nasilje poprima veoma ozbiljne razmere i to je pojava koja zahteva sagledavanje iz mnogo uglova.

Pitanje je šta tu mogu nastavnici i kakav je njihov uticaj odgovornosti. Direktor Osnovne škole „Feješ Klara”, u kojoj se incident dogodio – Radica Stepanov, kaže da školski organi ispituju slučaj i da još uvek nisu utvrđeni razlozi zbog kojih je došlo do incidenta. Izjave su uzete od školskoh policajca koji se nalazi u školi i očevidaca. Nastavnici i Školski odbor tim povodm oglasiti. Napomenimo da u ovoj školi postoji i8 video-nadzor.

Oficir Policijske uprave u Kikindi, Pavle Rajkov, čiji predstavnici edukuju osnovce o nenasilju, za Radio Kikindu je rekao da će protiv vinovnika biti podnete prekršajne prijave zbog vršnjenja nasilja nad drugim licem.

-Edukacija pod nazivom „Bezbedno detinjstvo“ je za sada organizovana samo za učenike 5. razreda, međutim, u narednom periodu obuhvatićemo i sve ostale učenike viših razreda osnovnih škola. Nažalost, nije retka pojava da se verbalni dueli rešavaju fizičkim obračunima i ukoliko uspemo da utičemo na decu da probleme rešavaju verbalnom komunikacijom i vršnjačkog nasilja biće manje.

Osim fizičkog, vršnjačko nasilje je i verbalno i psihičko maltretiranje.

Žrtvu su nakon nasilje pregledali i lekari u kikindskoj Bolnici nakon čega je dečak pušten kući.

 

Lj.G.

 

Baner

Anketa

Koliko često posećujete web sajt Radio Kikinde?
 
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner

Kursna lista NBS

Konvertor valuta

Brojač

Broj pregleda članka : 2280020